Merhabalar, çevremizdeki bireylerde sıkça rastlanan bir konuşma bozukluğu olan kekemelik hakkında neler biliyoruz?

Kekemelik nedir, neden ortaya çıkar ve kekemelikle ilgili gerçekler nerelerdir? Biraz inceleyelim isterim;

KEKEMELİK NEDİR?

Kekemelik, bir akıcılık bozukluğudur. Konuşma sürecinde normalden farklı hız, ritim gözlenmesi ve ses, hece, sözcük ya da sözcük öbeği tekrarları biçiminde konuşma akışının kesintiye uğraması akıcılık bozukluğu olarak adlandırılır.

KEKEMELİK NEDEN ORTAYA ÇIKAR?

Kekemeliğin nedenlerine dair net ve kesin bilgiler olmamakla birlikte, uzmanlar bu durumun çocuk gelişimi, aile dinamikleri, genetik ve nörofizyoloji gibi faktörlerin etkileşimi sonucu ortaya çıktığını düşünmektedirler.


KEKEMELİKLE İLGİLİ BİLMEMİZ GEREKEN GERÇEKLER NELERDİR?

• Erkek çocuklarında kekemelik oranı kız çocuklarına göre daha yüksektir.

• Aşağı yukarı tüm çocuk nüfusunun %5’i altı ay ya da daha fazla süren bir kekeleme evresinden geçerler. Bunların 4’te 3’ü son çocukluk döneminde bu sorunu atlatmış olurken toplamda %1’lik bir kısım kekemelikle çok daha uzun süre birlikte yaşamak durumunda kalır.

• Kekemelik tedavisi diye bir şey yoktur. Tedavi yerine, konuşma terapisi ile çocuk daha kolay bir şekilde konuşmayı öğrenir, hatta biraz akıcılık kazanır ve konuşmaya karşı olumlu tutum ve hisler geliştirir.

• Kekeleyen çocuklarla kekelemeyen çocuklar arasında zeka düzeyleri açısından bir farklılık bulunmaz.

• Çocuğun kekemelik şiddeti konuşulan bağlam ya da kişiye göre farklılıklar gösterebilir. Örneğin kimi çocuklar, arkadaşları ile konuşurken hiç kekelemezken sınıfta yüksek sesle okuma etkinliği sırasında kekeleyebilirler.

• Kekemelik döngüsel bir doğaya sahiptir, yani bir gelip bir gidebilir. Çocuğun kekeleme sıklığı ve şiddeti birkaç hafta ya da aylık bir dönem içerisinde ciddi şekilde farklılıklar gösterebilir.

• Kekeleyen çocuklar durumlarının farkında olup bundan sıkıldıkları için derslere katılmamayı tercih edebilirler.

• Yalnızca psikolojik farklılıklar kekemeliğe yol açmazlar. Çocuklar akranlarına göre daha kaygılı, çekingen ya da depresif oldukları için kekelemeye başlamazlar.

Sizlerin veya çevrenizdekilerin böyle bir konuşma bozukluğu olduğunu düşünüyorsanız, ertelemeden bir dil ve konuşma terapistine başvurabilirsiniz.

Zeynep ALTIN

Dil ve Konuşma Terapisti

guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments