Sağlık kavramını özü itibariyle fiziksel, ruhsal, bedensel ve sosyal açıdan tam bir ”iyilik hali” olarak bilmekteyiz. O halde içinde bulunduğumuz ilişkinin bizi tüm bu yönlerden yeterli ölçüde besliyor olmalıdır. Eğer ilişkide yeterince sevildiğinizi hissetmiyor, davranışlarınızdaki olumsuzluklar varsa yapıcı dille eleştirilmiyor (toksik bir dil kullanılıyor), ya da olumlu bir davranışınız övülmüyor/beğeni beden dili ile bilse olsa gösterilmiyor, kendinizi güvende hissetmiyor en önemlisi bu durumları partnerinize ilettiğinizde engelleniyorsanız çözüm odaklı bir fikir ortaya konulup sorunu çözemiyorsanız ilişkinizi sorgulama zamanınız gelmiş demektir. Burada belirttiğim ilişki içeriğini toksik ilişkilerin içinde değerlendirmekteyiz. Bu konuyu başka bir gönderide detaylandırma notumuzu bir yere alalım ve gelelim sağlıklı ilişkilerin başlıca özelliklerine;
- Davranış bilimlerinin temelinde de yer alan ilkel insanlıktan bu zamana kadar geçen sürede değişmeyen gereksinimlerin başında fiziksel, güvenli alan ve sevgi /aidiyet ihtiyacımız gelir. Özel hayatımız söz konusu olduğunda sevme ve sevilme ihtiyacımız yine elzem olan ihtiyaçların başında gelir. Sağlıklı ilişkide partnerler bu sevgiyi dozunda gösterirler ve karşılığını alırlar.
- Üçüncü kişilerin (aile üyeleri, akraba ve yakın çevre) önerileri nazikçe kabul edilirken; müdahaleleri sağlıklı sınırlar ile engellenir. Buraya şunu da ekleyelim; dışarıdan gelebilecek müdahalelere dur derken buna bazen partnerlerin davranışları sebep olabilmekte. Örneğin; partnerin hata/kusurlarını aile üyeleri veya yakın çevreye şikayet ederek çözüm bulacağına inanmak da ilişkiye zarar verir. Biliyoruz ki bu iş uzmanların işidir:)
- Klasik biz sözdür ama her ortamda kabul görür; ”Savaşma seviş benimle 🙂 ” evet ne ilişki bir savaş ortamı ne de bireyler birer savaşçıdır. Aksine bir takımın üyeleri bir zincirin halkalarıdır. Yani ilişkinizde en güçlü versiyonunuz partnerinizle bir olduğunuz halinizdir. Ki ilişkide savaş varsa bunun kaybedeni her iki taraf olacaktır.
- Genellikle sadece el ele tutuşmayı ve öpüşme/dokunma gibi bedensek temasları yüzeysel konuştuğumuz cinsellik kavramı çok derin ve sağlıklı ilişkilerin en besleyici kanallarından biridir. ilişkinin her evresinde cinsellik de değişiri, dönüşür ve partnerlerden de bu dönüşümü talep eder. ilişkide monotonlaşma üzerine çok sayıda geri dönüş alıyoruz bunun başlıca sebebi cinsellik üzerine gereken özenin gösterilmemesi ve ilişkinin romantizm ihtiyacının karşılanmaması..:) Hangi eğitim düzeyinde olursak olalım evlilik öncesi özellikle önermekle birlikte her çiftin cinsel yaşam danışmanlığı alması oldukça önemlidir. Gelelim bu açıdan sağlıklı ilişkide bu konuda partnerler açık iletişim kurarlar ve bedensel zihinsel olarak doyum alarak kendilerini eril ve dişil açıdan iyi hissederler.
- Bu ilişkide ”güven” sadece yalan /entrika açısından sağlamlık olmasının yanında çiftler gelecek planları ve finansal konular gibi konularda partnerinin yanında olduğunu bilirler.
- Çözüm odaklılık hep merkezdedir. Anlaşılmak ve dinlenildiğini bilmek de bir değer ölçütüdür ki sağlıklı ilişkilerde bu yeterli ölçüde vardır. Sorunlar ortaya konulurken kişiselleştirilmez, her iki taraf da kendi çözüm önerileri rahatça ortaya koyabilirler.
- Son olarak özel ve genel alanlar bellidir her iki taraf da bu alanlara saygılıdır. Bağımlı ve baskıcı bir tabloyu bu ilişkilerde görmeyiz.
Daha fazlası ve detaylı bilgiye merkezimiz iletişim numaralarından ulaşarak alabilirsiniz. Sevgiyle kalın…
Uzman Danışman Filiz AÇIK
Filiz Danışmanlık ve Sağlıklı Yaşam Merkezi
Silifke Ofis; 0507 466 21 28
Mersin Ofis; 0555 190 36 28