Aile dediğimiz kavram literatürde tanımlandığı gibi anne, baba ve çocuklardan oluşan çekirdek aile veya büyükbaba ve büyükannenin eklendiği geniş ailelerin oluşturduğu toplumsal gruplardan çok daha fazlasını ifade eder. Aile ilişkileri statik yani durağan değil dinamik yani canlı ve hareketli ilişkilerin yer aldığı bireylerin kişisel deneyimlerini de kapsayan değişim ve dönüşümlerin yaşam boyu devam ettiği çok kapsamlı bir süreci ifade eder. Tıpkı yaşam gibi olumlu olumsuz tüm olay ve durumlar aileleri bir zeminden başka bir zemine taşıyabilmektedir. Burada en önemli olan bu süreçte yaşamın getirdiği her türlü zorluluğun karşısında esnek bir duruş sergileyip sonrasında bu esnekliği tecrübeye dönüştürebilme kabiliyetidir. Peki aileler oluşabilecek zorluklara karşı hangi önemleri alırsa veya hangi davranış kalıplarını geliştirirse sorunları daha az hasarla atlatabilirler. Gelin bu yöntemleri kısaca irdeleyelim;
- Öncelikle ailenin her bir üyesinin bir zincirin halkası olduğunu varsayıp ”ben” değil ”biz” mantığı ile yaklaşıp her bir halkının nasıl daha güçlü olabileceğine odaklanıp kolektif (ortaklaşa) bakış açımızı geliştirmeye odaklanmalıyız.
- Duygu ve düşünceler abartılmadan ortaya konulup tartışılmalıdır.
- Sorunlar şimdiki bağlam içinde ele alınmalı eski birikimler üzerinde konuşulacak duygular alınıp olay yeni konuya dahil edilmeden değerlendirilmelidir, tamamen soyut kavramlar değil davranışa dönük somut kavramlar üzerinden gidilmelidir. Örneğin; vaatler yerine daha günlük yaşamda görülen davranışlar konu edilmelidir. Seni seviyorum demek çok güzel görünse de bunu partnerinize bir çiçek alarak veya küçük hediye alma yoluyla göstermek daha somut davranışa örnektir.
- Yargılamak, öğüt vermek, ebeveyn rolüne girip yüksek beklentiler i söylemek, haksız ve yersiz eleştirel konuşmak yani partnere psikolojik manipülasyon yapmak ilişkiye ciddi zararlar verebilir. Daha ılımlı ve çözüm odaklı bir iletişim dili ile konuşulmalıdır.
- Sorunlar karşısında dinleme ”acaba karşımdakini nasıl alt ederim ”diye cevap verme stratejisi ile değil ” acaba sorunu nasıl iyi anlayabilirim” bakış açısı ile etkin şekilde dinlemeye dönük şekilde yapılmalıdır.
- aile içi çatışmalar ilişkiyi ve aile yapısını doğru tartışma biçimleri ile yapıldığı taktide geliştirir, güçlendirirken doğru teknikler uygulanmazsa maalesef çökertebilir.
- Bütün bunlara ek olarak çocuk sahibi olunsun veya olunmasın aile için rutinleri oluşturmalı ve sürekliliğine özen göstermeliyiz.
- Cinsel yaşamın ilişkilerde ne kadar önemli bir yeri olduğunu biliyoruz. Bu yazıyı evliliğin öncesinde veya evli iken okuyan tüm takipçilerim önce alanında iyi bir uzmandan veya kaynaktan cinsel yaşam üzerine bilgilerini güncelleyip yanlış bilgiler düzeltilebilir ve kaliteli bir cinsel yaşama geçebilirsiniz. Pratik bir bilgi olarak tartışma sonrasında yatakların ayrılması klasik bir davranış biçimidir. Burada bedenlerin uzun süre ayrılması ilişki için tehlike sinyallerini beraberinde getirebilir. Peki ne yapılmalıdır? Partnerinizle sorun konuşulamıyor ise yanına gidip ” yalnız uyumak istemiyorum, sorunumuzu kendimizi hazır hissettiğimizde konuşalım lütfen” diye bir yaklaşım daha uygun olacaktır.
Sevgili okurlarım aile danışmanlığı çok geni konu ve kavramların yer aldığı bir alandır. Burada temsili çözüm önerilerim umarım sizler için faydalı olmuştur. Daha fazlası için iletişim numaralarımızdan bizlere ulaşabilirsiniz. Sevgiler
Filiz EKER
UZMAN DANIŞMAN