Değerli okurlarım merhaba,

Geçtiğimiz haftalarda kitap tavsiyesi üzerine talepler aldım ve kısa bir video ile bu konu başlıklı bir blog yazacağımı belirtmiştim. Bugün kitap okumaya yeni başlayanlar ya da daha etkili ve verimli bir kitap okursever olmak isteyenler için tavsiye niteliğinde bilgiler vermeye çalışacağım.
Kitap listenize başlamadan önce kitap okumanın felsefesi hakkında biraz konuşalım istiyorum.

Kitap okumak öncelikle bir ders sorumluluğu veya entellektüel görünmenin bir gerekliliği değildir. Peki kitap okumak bize neler kazandırır? Bu konuyla ilgili en güzel haber etkili bir kitap okumanın yaklaşık yarım saatlik bir okumadan bahsediyoruz, günlük stres düzeyini %68 oranında azalttığı. Evet kitap okuma alışkanlığı günümüz şehir yaşantısının karmaşıklığı ve stresi üzerinde etkili bir çıkış yolu sunuyor bizlere.

Buraya kitap okumanın faydaları başlığında madde madde yazmayacağım birçok yazıda bunu okumuşsunuzdur. Kitap okumak başta hayal dünyamızı geliştirmesinden kültürel düzeyimizi arttırmaya kadar birçok alanı birden geliştiren nadir davranış özelliklerinden biridir. Evet kitap okumak bir davranıştır. Ve tam da bu noktada bir isteği davranışa dökmek kolay bir süreç değildir.
Şahsım adına şunu söyleyebilirim yaklaşık 5 yıllık bir süreçte etkin ve verimli bir kitapsever olma yolunda gittiğimi düşünüyorum. Öncesinde de kitaplarla aram çok iyiydi fakat sıkılıyor bazen ya da çoğunlukla yarım bıraktığım kitaplar okuduğum kitapları geçiyordu.

Yüksek lisans sürecimde kaynak taramasında anlayarak hızlı okuma eğitimi almamla benim için kitapların dünyasında çok farklı bir süreç başladı. Kitapları hızlı ve anlayarak okumanın yolunu öğrendikten sonra geriye işin pratik kısmı kalıyordu. Yani kitap okumak!
İşte bu kısım o kadar da kolay değildi.. Çünkü salt kitap okumak yerine ben kahramanlarla konuşmak onlarla olay örgüsünde kaybolmak istiyordum. Her kitapta bunu yapabilir miydim?

Bütün bu soruların arasında biraz araştırmayla birçoğunu daha önce okuduğum kitaplardan öncelikle en çok hoşuma giden serilerden ve özellikle çok kalın olmayanlarından kendime kısa bir liste oluşturdum. Tam bu noktada okuduğum yazarın sadece ilgili kitabı değil varsa birkaç kitabını daha temin ederek yazar ile aramdaki samimiyeti arttırdım. Şunu anladım ki birçok yazarın özellikle klasiklerden birçoğunun yazarın özel hayatından derin izler taşıdığını gördüğümde kitaplara olan bağlılığım ve ilgim biraz daha arttı.
Buna örnek olarak J. M. De Vasconcelos’un ”Şeker Portakalı” kitabını verebilirim. Bir diğer aklıma gelen yazar Kafka’nın ”Dönüşüm” kitabıdır.

Özel yaşantımızın, sosyal yaşantımızın ve daha birçok alandaki faaliyetlerimizin an be an nöropazarlama malzemesi olarak kullanıldığı günümüz dünyasında kitap okumak belkide kendimiz olarak yaşadığımız nadir bir özgürlük alanı sunuyor bizlere..

Evet nerede kalmıştık, internette sizlere sunulan kitap listeleri elbetteki çok kıymetli ama burada asıl konu o yazarların diğer eserlerini de okuyarak edebi dünyanızı zenginleştirmek. Bugün birçok kitapsever arkadaşımla bir ortamda konuştuğumda yazar hakkında bilginin nadir olduğunu görüyorum. Bu da kitapların gerçekten tercih mi yoksa popüler mi olduğunu sorgulatıyor bana?

Mesela birkaç yıl önce piyasada çok hızlı bilinirliği artan Sebahattin Ali kitaplarından ”Kürt Mantolu Madonna ” kitabı çığ gibi büyüyerek okumayanın veya sayfasında okuduğunu belli etmeyenin dışlandığı bir furyaya dönüştü. 🙂 Ben de bu kitabı okudum ve diğer kısma yazarın diğer kitaplarına yöneldiğimde yazarın ”İçimizdeki Şeytan” kitabının da çok iyi olduğunu gördüm. ardından ”Değirmen” ve ” Sırça Köşk ” kitabı geldi tabi ki ”Kuyucaklı Yusuf” ‘u unutmamak gerekir.

Diyeceğim şu ki burada asıl konu sizin kendini tanımanız hangi ruh halinde olduğunuzdan ziyade hangi tarzları daha çok sevdiğiniz. Ve tabi ki yazarı tanımadan eserleri okumanın bizi bu süreçte eksik bırakacağı.
Dikkat edilmesi gereken hususlardan bazıları ise kitap okumaya ayrı bir zaman ayırmanız gerektiği. O saat aralığı kitabınız ve size ait olmalı bu süre başlangıçta yarım saat olur sonra bir saate çıkar belki işinizin yoğunluğuna göre on beş dakika olur ama bu süreyi ayırmanız önemli.

Diğer bir konu elektronik eşyalarınız başta telefonlarınızı sessize almanız. Dikkat dağıtıcı unsurları bu esnada kendinizden uzaklaştırmanız gerekiyor.
Sizlerle paylaşacağım kitapların çoğu sayfa sayısı olarak az ama düşünce dünyanıza yaptığı etki bakımında çok önemli kitaplar olacak. Yani demek oluyor ki oluyor okuduğumuz kitabın sayfasına göre yorum yapmamalı okuduktan sonra değerlendirmeliyiz. Bu konuya en güzel örnek felsefe eğitimi alan öğrencilerin birinci sınıftayken okuduğu kitaplardan biri ”Alice Harikalar Diyarında” kitabıdır, çocuk kitabı olarak aklımızda kalan bu kitap insanın sorgulama yeteneğinden tutun tercihlerimizin rasyonelliğine kadar derin bir felsefe dünyasını bizlere sunmakta.

Kendimden yer yer örneklerle sizlere bu süreci anlatmak istedim şimdi gelin ilk listemizi oluşturalım. Burada sizlere önerdiğim kitapları sizlere bahsettiğim hususları göz önüne alarak okursanız daha iyi bir süreç yönetebilirsiniz diye düşünüyorum.

Türk ve dünya edebiyatından karışık olan listemiz genel bir liste isterseniz sizler de internet üzerinde sevdiğiniz türlere göre kategorilerden kendi özgün listenizi oluşturabilirsiniz. Çünkü burada her birimizin hayal dünyasının farklı beklentileri olduğunu biliyoruz. Bu liste sadece fitili ateşleyecek sonrasını sizler daha rahat bir şeklide götüreceksiniz bundan yana şüphem yok 🙂
Hadi, ilk listemize bakalım neler var;

  • Küçük Prens / Antonıe De Saınt- Exupery (1942)
  • Alice Harikalar Diyarında / Lewis Carroll (1865)
  • Simyacı / Paula Coelho (1988)
  • Yaşlı Adam ve Deniz / Ernest Hemigway (1951)
  • Hayvan Çiftliği / George Orwell (1944)
  • Suç ve Ceza / Dostoyevski (1866)
  • Ana / Maksim Gorki (1906)
  • Fareler ve İnsanlar / John Steinbeck ( 1937)
  • İçimizdeki Şeytan / Sebahattin Ali (1940)
  • Şeker Portakalı- Güneşi Uyandıralım- Deli Fişenk / J.Mauro De Vasconcelos (1968-1977-1969)
  • Dönüşüm / Kafka (1915)
  • Don Kişot / M. De Cervantes (1605)
  • Saatleri Ayarlama Enstitüsü / Ahmet Hamdi Tanpınar (1901 – 1962)
  • Aylak Adam / Yusuf Atılgan (1921 – 1989)
  • Konstantiniyye Oteli / Zülfü Livaneli (2015)
  • Uçurtma Avcısı / Halit Hüseyni (2003)
  • Sinekli Bakkal / Halide Edib Adıvar (1936)
  • A’mâk-ı Hayâl / Şehbenderzâde Filibeli Ahmed Hilmi (1998 ilk basım yılı)

Yukarıdaki listeyi genişletmek pek tabi mümkün sizlere fikir vermek adına başlangıcı bunlardan birkaçı ile yapabilirsiniz. Süreç içindeki deneyimlerinizi benimle iletişime geçerek paylaşabilirsiniz.
Sevgiler..

Filiz EKER
Finans Uzmanı / Sosyolog

guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments